Ophavsmændene til Evolution Sea Kayaks, Mike Nelson og Chris Bell, er begge to erfarne herrer som har designet og bygget kajakker i mange år. Nomad og Voyager er seneste kajakker fra deres hånd.
Nomad er en klassisk engelsk havkajak med et D formet skrog med medium spring som giver stabilitet og fin manøvredygtighed - som er kendetegnet for de engelske havkajakker.
LOA 5,18 cm, bredde 56,5 cm, volume 350 liter, vejer i glasfiberudgaven ca. 24,5 kg.
Voyager 17,2 er kajakken som man trygt kan sætte sig i under alle vejrforhold. Den næsten flade bund sammen med knækspantet på midten giver ekstra sekundær stabilitet. Ifølge Evolution Sea Kayaks er Voyager 17,2 kajakken til den middel til øvede roer. LOA 5,23 cm, bredde 54,5 cm, volume 357 liter, vægt i glasfiberudgaven ca. 25 kg.
Senest er der kommet en Voyager på 16,1 fod (490 x 54).
Hvis der kommer en Nomad på 16 fod, var jeg en glad køber, den ville kunne konkurrere med Romany og Sisu, som en rigtig legekajak.
Voyager er en let moderniseret Ocean 17. Desværre var firmaet ikke levedygtigt, så Valley har overtaget firmaet. Jeg har ikke kunnet finde dem på Valleys hjemmeside (2018), der er åbenbart problemer.
Dobbelt test af Chatham 17 og North Shore Ocean 17
Jeg fik chancen til at afprøve 2 af verdens bedste havkajakker mod hinanden. Chatham 17 og North Shore Ocean 17 er begge velegnede til sejlads i åben sø med god lastekapacitet til tursejlads.
Chatham 17 er en ældre konstruktion, men den er uhyre populær i både Danmark og USA.
North Shore Ocean 17 er en nyere konstruktion og den er ca 10 cm kortere.
Chatham 17 er lavet af epoxy, som gør den til en meget stærk konstruktion, og den tåler utroligt meget, så nærkontakt med en stenet kyst er intet problem.
North Shore Ocean er lavet i traditionel glasfiber/polyester konstruktion. Den er lavet meget solid og vejer nok et par kilo over den opgivede vægt.
Chatham 17 har et stort cockpit, som er nemt at komme ned i, selv for større personer. Man sidder rigtig godt i den, dog er standard lårstøtter ikke gode, men skifter man dem ud med Skorpioens lårstøtter, får man en formidabel siddekomfort.
North Shore Ocean har et lidt mindre cockpit, og hvis man er under 1,8 m med ikke for lange ben og ikke er alt for kraftig, sidder man formidabelt i den med et rigtig godt sæde og lårstøtter.
North Shore Ocean har en lille dagsluge foran cockpit, den mangler Chatham. Begge kajakker har finne.
Jeg fik Henrik med på Kaløvig en dag hvor vinden var omkring 10 m/s et perfekt vejr til at afprøve en kajak. Vi skiftede kajak undervejs for at få et troværdigt prøveresultat.
Begge kajakker er gode i lidt råt vejr, Chatham 17 er meget retningsstabil, på grund af den lige køl, og den kræver ikke meget finne, dog er det en fordel med finne i medløbende sø. Den lange køl gør det lidt vanskeligt at få den op i vindøjet, når der skal vendes fra læns til sejlads mod vind og sø.
North Shore Ocean kræver lidt mere aktiv brug af finnen på grund af dens moderate spring. Det er til gengæld en stor fordel i vendinger. Det gør, sammen med kantning med rigtig god sekundær stabilitet, at den er nem at vende med. Kajakken har lidt mere volumen i forskibet end Chatham, så den har en formidabel gang i bølger.
Så hvad skal man vælge?
Hvis man er en lidt større person, eller har lange ben, så er Chatham 17 et godt bud. Den er især velegnet til tursejlads.
Hvis man også er til leg og surf er North Shore Ocean 17 et bedre bud.
PH Aries 155
Længde: 488 cm, bredde: 57 cm, vægt 27 kg
Rene' udfordrede mig igen. Han ville gerne have en kajak, som er velegnet til surf, hans nye store lidenskab. Den var lidt for dyr, så derfor forslog jeg ham, at vi gik sammen om indkøbet. Så kunne vi begge disponere over en surf kajak, dog ikke på samme tid. Det syntes han var en god ide, så efter grundig reserch hentede vi den billigste lidt nord for Hamburg.
Kajakken har hard chines helt ud til enderne, undtagen på midterstykket hvor den soft chines. Forenden har et meget stort spring for at kunne fange bølgerne og agterenden har v-form helt ud, så den får et godt lift i medfølgende sø. Den har en rimelig flad bund, som skulle være en garanti for gode surf egenskaber.
Cockpit er trukket lidt tilbage for at kompensere for det store spring i forskibet. Glasfiberarbejdet er helt i top, og der ligger en fiberforstærkning i bunden. Desværre er vægten dermed også øget med et par kilo. Sædet er fremragende og man sidder rigtig godt i den.
Det eneste negative, jeg kan sige om kajakken er finnens udløsersystem, som foregår med en snor til finnen og et elastik, som skal trække finnen ud. Det er vist det samme på alle PH's kajakker og det fungerer ikke, når der kommer den mindste modstand på finnen af f. eks sand. Jeg har udbedret det med en træksnor i nylon, så nu fungerer det perfekt.
De første ture i kajakken foregik i rimeligt roligt farvand, og her opfører Aries sig rigtig godt. Selv om det er en tilpasset surf kajak, kan den udmærket bruges som en almindelig havkajak.
Anas Acuta
Længde: 523 cm, bredde: 51 cm, vægt 23 kg
I forbindelse med en uddannelse til Rulleinstrutør, søgte jeg efter en egnet kajak, Det skulle ikke være en af de helt små, hvor man ikke kan holde ud at sidde i lang tid. En af de bedste kajakker til det formål var Rockpool Isel, men den var ikke tilgængelig inden for kort tid. Dernæst søgte jeg på Rebel Greenland T, og også her var der et halvt års ventetid på levering.
Valget faldt derfor på en Anasacuta fra Valley.
Det er en meget smuk kajak med et fremragende sæde fra Valley, vel det bedste sæde, som jeg har stødt på. Sædet er monteret lidt højt i kajakken, og det betyder lidt for stabiliteten. Jeg har sænket det så meget jeg kunne, lidt uforståelig at fabrikken ikke har gjort det.
Cockpitkanten mod agterdækket har kun lidt udhæng, og det betyder, at ikke alle skørter sidder godt og sikkert, og endelig manger den lille luge og opbevaringsrum foran cockpittet.
Kajakken har meget spring, som betyder, at den er meget manøvredygtig, men det betyder også, at den sænkbare finne skal anvendes flittigt, da kajakken ellers ikke er retningsstabil.
Undervandsskroget er knækspant, og lige flader mellem knæk. Det betyder, at sekundær stabilitet er meget markant.
Kajakken blev købt i det sene efterår 2020, så jeg har roet i den ca. 1,5 år nu. Det er en kajak, som jeg har brugt meget tid til at vænne mig til. I små bølger har den nogle bratte bevægelser, på grund af de lige flader, smalle agterdæk og stort spring. Derfor har jeg følt, at den var ustabil, men efterhånden er jeg blevet mere og mere glad for den, så den nu er min nr. 1 kajak, og jeg kan nu ro den i alt slags vejr.
Lidt historie om Anas Acuta
Rockpool Isel
Længde: 513 cm, bredde: 53 cm, vægt 23 kg
Først og fremmest er Isel en formidabel rulle kajak.Den har en anden bundfacon end Anasacuta. Den har ikke knækspant som anasacuta, undtagen under cockpit, hvor der er en lidt mere markant overgang. Den har heller ikke et stort spring, men ender med at kølen er ført helt ud agter. Det gør at den har retningsstabilitet, uden at man anvender den justerbare finne.
Cockpit er specielt, idet sædet er flybart i en skinne og cockpitkarmen derfor er temmeligt lang. Sædet er ikke så confortabelt, som et Valley sæde, men egentlig udmærket. Den justerbare finne er speciel, idet den fungerer lige omvendt end andre. Skyderen føres frem, når finnen skal ned. Det betyder også, at føringen af wiren har en snørklet gang. Hvorfor opfinde noget nyt, når der findes et gennemprøvet system.
Bagdækket er lavt, så det er en fornøjelse at rulle i den. Alt i alt er det en udmærket kajak, som også er velegnet til dagture, men der er begrænset plads til tur bagage. Selvom den er 10 cm kortere end anasacuta, så er dens fartpotentiale nok lige så stort, eller endda lidt bedre på grund af undervandsskroget.
Remus Hæstø
Længde: 524 cm, bredde: 53,5 cm, vægt 25 kg
Remus kajak er et svensk firma, som hører til i Karlskrona. Det ejes af 2 kajak entusiaster og de har også konstrueret kajakkerne, som de får bygget i Polen.
Ved et tilfælde opdagede jeg i foråret 2022, at der var en dansk eneforhandler i Esbjerg (som nu er lukket), så den måtte vi se.
Jeg blev straks tiltrukket af den, den så "rigtig" ud og kvaliteten er udmærket, dog kunne glasfiber arbejdet være bedre, vælg et bedre sted at få bygget dem er mit råd. Der er rigeligt med polyester, og på min var der et par steder, hvor fiberen ikke var lagt ordentlig ud mod topkoaten. Jeg købte en næsten ny for rimelige penge. I dag (2023) koster den fra ny 20.000 kr.
Den ligner meget en Rockpool Isel, men er dog 11 cm længere.
Små ting, som jeg kunne tænke mig ændret: Et boltehoved til fastgørelse af sædet, er i vejen for at montere sprayhood, så den har jeg skiftet.
Lårstøtter er som i de fleste kajakker for dårligt udformet. Jeg har spartlet ud og pålimet skumplader. Lårstøtter sidder lavt, så man sidder næsten med strakte ben. Skyderen til finnen er lidt for stor, så jeg aktiverer den somme tider under roning, ufrivilligt.
Den en drøm at ro i rimeligt fladt vand, her sejler den som et godstog. Jeg har roet i refleksbølger og 1 m. høje bølger og kajakken klarer sig eminent, så kajakken er helt klart godkendt.
Er Remus Hæstø ved at udkonkurrere min Anas Acuta? Den er mere stabil til mig, så spidsanden må måske finde en ny lykkelig ejer. Det er i det hele taget en kajak, som fortjener større udbredelse.
North Shore Atlantic LV Evolusion
Længde: 485 cm, bredde: 55 cm, vægt 24 kg
Jeg solgte 2 kajakker (2023), deriblandt min Anas Acuta. Selv om jeg sad rigtig godt i den, blev den aldrig min favorit.
Der blev derfor råd til en ny kajak, og valget faldt på en North Shore Atlantic Lv Evolution. Jeg har før ejet en North Shore Ocean, og det er kvalitet.
Sædet er et standard Valley sæde, det samme som sad i Anas Acuta’en. Det er efter min erfaring det bedste sæde på markedet.
Kajakken er håndbygget og vejer ca 24 kg. Længde:4,85 m Bredde: 55 cm
3 luger og en dagsluge foran cockpit, og de er tætte, ikke en dråbe vand kommer ind, selv ved rul.
Det er en rimelig dyb kajak og bunden er med V-bund og rounded chines, hvor rundingen ved vand linien er ret stor. Det betyder også, at sekundær stabilitet ikke er ret markant, til gengæld er den god i bølger.
Den har en skarp stævn, så den skærer sig igennem vandet og kajakken er meget manøvrebar med et godt spring og efter min mening en livlig og krævende kajak i bølger.
Normalt er en Lov Volume lavere i fribordet end den store model, men her er der bare kortet af længden, og det har skuffet mig, men så er der selvfølgelig plads til meget oppakning.
Ask
Længde: 510,3 cm, bredde: 54,4 cm, vægt 22 kg
Jesper Kromann-Andersen har igen været ved tegnebrættet- 2 nye kajakker til ”Norse” kajakker fra Bergen i Norge. Jesper har konstrueret Ask og Embla.
Jeg måtte lige se dem, så jeg spurgte Surfline. Det fik jeg lov til og også en lille prøvetur i Ask. Kajakken bliver fremstillet på Sri Lanka.
Kajakken er utrolig letsejlet og ruller godt. Det dobbelte knækspant gør, at man kan lægge kajakken langt ned på kant med en dejlig stabilitet.
Lugerne var lidt svære at få af, men lidt silikone løser det problem. Der er ikke mulighed for at flytte sædet, som man for øvrigt sidder udmærket i.
Lårstøtter er forsynet med gummiplade, så det er man fri for at efter-montere.
Norse kajakker bliver produceret i glasfiber og vinylester. Vinylester er et bindemiddel som ikke trækker vand, i modsætning til polyester og vakuum støbt, og det givet en let kajak.
Jeg er overbevist om, at det bliver stor sællerter, og til en rimelig pris.
Efterfølgende kom den på udsalg i efteråret 23, så det kunne jeg ikke modstå, så nu er den en del af flåden.
Det er nok den mest komplette kajak, som jeg har ejet. Den er formidabel i bølger og surf og en udmærket rullekajak, dog ikke så fremragende som Rockpool Isel og Frej, men først og fremmest en stabil og tryg kajak under alle forhold.
Til tursejlads mangler den måske store luger, så telt må nok ud af posen for at komme ned i rummet.
Og så er der nogle små minusser, som ved alle kajakker. Lårstøtter er simpelthen for dårligt udført til rul. Det er desværre et problem, som den deler med de fleste kajakker. Det er ufatteligt, at det ikke har mere focus hos producenterne. Jeg løste det med lårstøtter fra Kajak Freak, som kan monteres under de eksisterende.
Fodstøtterne sidder lidt lavt, men det har jeg løst ved at ombytte venstre og højre skinne. Dermed løftes fodstøtten ca 2 cm, og jeg har fået et fremragende støtte af ben ved rul.
Det indstøbte hul til kompas har desværre ikke hældning nok til at kompasset kan aflæses tydeligt.
Perception Essence
Længde: 500 cm, bredde: 57 cm, vægt 25 kg
Kajakken er fra Amerika.
Under en kajak ferie i Grækenland, brugte vi Perception kajakker, som er lavet i PE, altså plast kajakker. De findes i 2 størrelser, en 16 på 5 meter og en 17 på 5,18 meter.
De er utolig velsejlende og stabile med en næsten lige køl. Jeg savnede kun lidt mere spring under en torden byge med kraftig vind og bølger, hvor den var meget svær at få igennem vindøjet. Der er enten finne eller ror. De kan under normale forhold roes uden anvendelse af finnen.
Hvis du skal på kajak ferie og leje kajak, kan jeg varmt anbefale den.
Skim Beaufort
Længde: 503 cm, bredde: 51,2 cm, vægt 26 kg
Skim kajakkerne er finske.
Egentlig søgte jeg efter Skim Braveheart LV, men der var ingen sælgere, som meldte sig, derimod var der en, som havde en Beaufort LV, og den købte jeg i efteråret 24.
Skim kajakkerne bliver lavet i håndoplagt glasfiber/polyester og er i en meget høj kvalitet, som Valley og North Shore kajakker.
Beaufort er mere til tur sejlads, hvor Braveheart er til bølgeleg og surf.
Det er en kajak, som jeg sidder fantastisk i, og så er det en god rullekajak. Jeg bruger den især til fladt vand med ikke for store bølger. Den har et godt fartpotentiale. Til lidt mere udfordrende vand, bruger jeg en af mine andre kajakker.
Der er i øjeblikket ingen dansk forhandler. Skim kajakkerne befinder sig især på Sjælland, hvor der var en forhandler.
Se test af Beaufort her:
Beaufort LV
Sammenligning af forskellige kajak typer
3 forskellige kajakker med hver deres anvendelses muligheder og særpræg. Længden varierer fra 5,13 m til 5,23m, og en bredde mellem 52cm til 54 cm, altså i en størrelse som er for de fleste brugere.
Rockpool Isel er den ultimative rullekajak, som også kan anvendes til dagture i næsten alt slags vejr.
Anas Acuta er en kajak, som ligger mellem de 2 andre i anvendelses muligheder. Det er både en god rullekajak, men også en kajak, som kan anvendes til flerdags ture, med mulighed for en rimelig stor oppakning.
Prana er en moderne havkajak, let og med mulighed for større oppakning. Den er endvidere meget velsejlende og dermed også tryg.
Konklusion på de foretagne test
Testene er fortrinsvis lavet for selv at blive klogere på det rigtige valg af kajak, og hjælpe mig selv til at vælge rigtigt. Jeg har foretaget flere fejlkøb, som jeg kunne have undgået, hvis jeg havde haft større viden.
Mine valg af kajak sker nogle gange efter en grundig analyse, andre gange er det nok mere impulskøb, alt efter hvad mit behov er på det pågælde tidspunkt.
Og hvordan laver man så en analyse, når man ikke kan komme til at afprøve kajakkerne?
Man bruger internettet og finder test af de forskellige kajakker, og så finder man nogle videofilm på Youtube, som viser hvordan kajakken opfører sig.
Dog skal disse oplysninger filtreres, de kan være sponsoreret af fabrikanten og er også subjektive.
Verdens bedste havkajak?
Sterling Kayaks mener de laver verdens bedste havkajakker, og måske er der noget om det, de er i hvert fald nogle af de dyreste.
Sterling Donalson er ejer af det amerikanske bådbyggeri. Han er ikke designer, siger han selv,
men han er bådbygger, og laver kajakkerne efter de erfaringer, som dygtige kajakroere får ved at ro kajakkerne under ekstreme forhold.
Kajakkerne bliver bygget i eksotiske materiale som carbon og kevlar og vejer betydelig mindre end traditionelle kajakker, op til 7-8 kg mindre.
Sterling holdet brugte 2 år til at perfektionere deres flagskib Illusion. De bruger ikke computerdesign.
Kajakkerne er dyre, fra 4850 - 5950 $, alt efter materialevalg.
Kajakker:
Progression
Reflektion
Illusion
Grand Illusion
Grand Expedition Ice Cap
Sterling Kayaks
Kajakkerne bliver ikke solgt i Danmark.
Kajakkerne ligner egentlig meget Maelstroem Vital 166, British style og med stort spring.
Rockpool Kayaks
Rockpool Kayaks
Havkajakker fra Rockpool har jeg ikke været opmærksom på. Jeg har kun afprøvet den mindste af dem (2022), men umiddelbart kunne det være et godt bud på en af verdens bedste kajakker.
De findes i forskellige versioner, helt op til ekspeditionskajakker. De skulle være meget velbyggede og sødygtige, så de er bestemt værd at undersøge nærmere.
Min egen "Verdens bedste allround havkajak, som også omfatter langtur" liste 2017 er:
Valley Etain 17,7
North Shore Ocean 17
PH Cetus
Chatham 17 (Produceres ikke mere)
Mine kriterier for valg er en solid, velbygget kajak med en bredde på mellem 54 og 56 cm og en længde over 5,18 m
Kajakken skal kunne klare sig i høj sø og åbent farvand og skal kunne medføre udstyr til længere ture.
Alle de nævnte kajakker er rigtig solidt bygget med god siddekomfort. Jeg har endnu ikke prøvet en Cetus, så jeg har måttet støtte mig til andres anmeldelser.
Alle de nævnte kajakker er glasfiberkajakker.
I forhold til North Shore Ocean 17, så har Etain skarpere og høj stævn, som sikrer en god gang i søen. Ocean 17 har lidt bredere forskib, som sikrer god opdrift, men det går lidt ud over farten.
Ocean 17 har hard chines på midten af kajakken, det sikrer en god sekundær stabilitet, og den relativt flade midtersektion sikrer gode surf egenskaber.
Eksempler på havkajakker efter størrelse
Kajakker omkring 5 meter er velegnede til leg og dagture:
-NDK Romany (489x55) Kajakken blev/bliver anvendt meget af instruktører.
-Current Design "Karla" (464,82x54,61)
-NDK Romany Surf (492x55)
-NDK Romany Excel(510x56)
-Valley Avocet (492x55)
-Valley Sirona 15,1 (483x54,5)
-Valley Sirona 16,1 (490x56)
-Valley Sirona 16,4 (498x57)
-Viking Icon (489x55)
-Arrow Nuka GT (505x52)
-Arrow Play LV (509x53,5)
-Tiderace Xcite-s (500x50)
-Tiderace Xtra (505x56)
-Tiderace Vortex PE (505x56,5)
-Sea Tiger (490x52)
-Necky Chatham 16 (500x56)
-Wilderness Tempest 165 PRO (503x55)
-Boreal P1 (506x54,6)
-Mælstrøm 166 Vital (503x53,3)
Kajakker til mellemstore og store roere er sikkert dem, som bliver solgt flest af.
De ligger i størrelse omkring 5,20 meter og er meget anvendelige til tursejlads på grund af større lasteevne.
Mange af dem bliver lavet i forskellige størrelser som LV (low volume) MV(medium volume) og HV(high volume)
Her er nogle eksempler:
-Sea Hunter (530x53,5)
-North Shore Atlantic (520x56)
-Arrow Play (517x53,5)
-North Shore Ocean 17(518x55)
-North Shore Ocean 17,6 (533,5x55)
-Caribou GF (526x55)
-Necky Chatham 17 (530x55)
-NDK Pilgrim Expedition (519x50)
-Valley Etain 17,3 (525x53,5)
-Tiderace Xplore-s (530x51)
-Tiderace Xcape (540x55)
-Tiderace Xplore-M-G-Core (531x54)
-Wilderness Tempest 170 PRO (518x56)
-PH Cetus LV (531x54)
-Pasific (520x55) x3m kayaks
-Boreal P2 (518x56,5)
-Mælstrøm Vaag 174 (530x54,6)
Velprøvede ekpeditions kajakker, som kan sejle rigtig havsejlads
-Explorer fra Nigel Dennis (540x54)
-Valley "Nordkapp" (548x53)
-Arrow Empover (561x53)
Det var nogle forslag fra mig, byg selv videre på listen og find din favorit.
Links til kajakker
PH Seakayaks
Zegul Marine
Tiderace
Kajakker fra Kajakhotellet